PS 64 pn. „Akademia Jasia i Małgosi” w Białymstoku

PS 64

Zamierzenia dydaktyczno - wychowawcze na październik

1.BLOK TEMATYCZNY: „JESIENNY LAS”-„Zwierzęta leśne” - praca z obrazkiem -poznanie wyglądu zwyczajów i środowiska Zycia zwierząt. Słuchanie ciekawostek o jeżu, wiewiórce i niedźwiedziu - poznanie wyglądu, zwyczajów i środowiska życia zwierząt. „Jeż”- lepienie z masy solnej- ćwiczenie koordynacji wzrokowo - ruchowej i sprawności manualnej.„Jesienna orkiestra”- instrumentacja piosenki- przypomnienie sposobu gry na rożnych instrumentach.

2.BLOK TEMATYCZNY: „BIAŁYSTOK MOJE MIASTO”-„Legenda o Białymstoku” - opowiadanie nauczycielki, poznanie legendy o powstaniu naszego miasta. „Zabytki Białegostoku”- zabawa dydaktyczna, oglądanie ilustracji przedstawiających zabytki Białegostoku - wyjaśnienie pojęcia „zabytek”, odnalezienie na obrazkach wskazanych miejsc, budowli charakterystycznych dla naszego miasta np. Pałac Branickich.

3.BLOK TEMATYCZNY: „JESIEŃ WOKÓŁ PRZEDSZKOLA”-„Jesień odwiedza świat”- opowiadanie G. Szadkowskiej- uświadomienie dzieciom jakie dary przynosi jesień (kolorowe liście, jarzębinę, grzyby, kasztany, żołędzie, owoce, warzywa).

4.BLOK TEMATYCZNY: „CO POTRAFIE ROBIĆ SAM”-„Co już umiemy?”- zabawa dydaktyczna – rozwijanie orientacji przestrzennej, wydłużanie czasu skupienia uwagi na tym , co chce przekazać druga osoba. „Już potrafię”-rysowanie kredkami-wypowiadanie się na temat swojego rysunku.

Piosenka „KOLOROWE LISTKI”

Kolorowe listki z drzewa spaść nie chciały.
Kolorowe listki na wietrze szumiały.
Szu, szu, szu, szumiały wesoło.
Szu, szu, szu, wirowały w koło.

Kolorowe listki bardzo się zmęczyły.
Kolorowe listki z drzewa zeskoczyły.
Hop, hop, hop, tak sobie skakały.
Hop, hop, hop, w koło wirowały.

Kolorowe listki spadły już na trawę.
Kolorowe listki skończyły zabawę.
Cicho, sza, listki zasypiają.
Cicho, sza, oczka zamykają

Z tym jesiennym wiatrem