PS 64 pn. „Akademia Jasia i Małgosi” w Białymstoku

PS 64

Zamierzenia dydaktyczno - wychowawcze na październik

Dary jesieni – rozwijanie umiejętności rozróżniania i nazywania darów jesieni. Rozwijanie umiejętności rozróżniania i nazywania popularnych owoców, uwrażliwienie zmysłu smaku i węchu. Kształtowanie poczucia rytmu, wyobraźni muzycznej i ekspresji ruchowej poprzez naukę piosenki „Zbieramy grzyby”. Poszerzenie wiedzy dzieci na temat środowiska przyrodniczego. Uświadomienie dzieciom potrzeby spożywania zdrowych potraw i napojów. Kształtowanie umiejętności przeliczania elementów w zbiorze.

Dbamy o zdrowie – uświadomienie dzieciom, jakie produkty warto jeść często. Kształtowanie umiejętności współpracy w grupie. Nauka wiersza „Mam cztery lata” oraz doskonalenie motoryki dużej poprzez ilustrowanie wiersza ruchem. Uświadomienie dzieciom konieczności dopasowywania ubrań do pogody. Zapoznanie z pracą lekarza i pielęgniarki. Przełamywanie lęku przed wizytą u lekarza i rozumienie konieczności przyjmowania leków w razie choroby. Wspieranie ciekawości dzieci i umiejętności wyciągania wniosków poprzez przeprowadzenie eksperymentu „Dlaczego trzeba myć zęby?”.

Zabawy na jesienne wieczory – rozbudzenie zainteresowania sztuką poprzez rozmowy na temat różnych gatunków tańców, ilustracji oraz słuchanej muzyki. Doskonalenie umiejętności odpowiadania na pytania i wypowiedzi na określony temat. Pobudzanie do działań artystycznych poprzez branie udziału w zabawach parateatralnych. Kształtowanie wiedzy na temat zachowania w teatrze.Wyrabianie umiejętnosci dostrzegania szczegółów i łączenia ich z ogółem. Wdrażanie do nawyku prawidłowej postawy we wszystkich sytuacjach i czynnościach dnia codziennego.

Jesienna pogoda – kształtowanie wiedzy na temat zmian zachodzących jesienią w przyrodzie. Kształtowanie umiejętności przeliczania na konkretach w zakresie 1-5. Zapoznanie z obiegiem wody w przyrodzie. Doskonalenie umiejętności prowadzenia obserwacji i wyciągania wniosków z doświadczeń poprzez udział w eksperymencie „Jak, gdzie, dlaczego?”. Dostrzeganie rytmu i następstwa dnia i nocy. Wzmacnianie mięśni kręgosłupa poprzez zabawy ruchowe: „ Drobny deszczyk i gruby deszczyk”, „Ślizgawka”, „Skręt w prawo i w lewo”.

„Zbieramy grzyby” sł. Agnieszka Galicka muz.Tadeusz Pabisiak

Z wielkim koszem idzie jesień po lesie. Co w tym koszu Pani Jesień nam niesie?

Ref.: Kurki, rydze i maślaki, borowiki i koźlaki pozbieramy dziś. x2

Muchomora ominiemy z daleka.

Niech muchomor na złe muchy czeka.

Ref.: Kurki...

Poszukamy żółtych kurek pod sosną.

Nad potokiem smaczne rydze nam rosną.

Ref.: Kurki...

„Mam cztery lata”

Urszula Piotrowska

Dla mamy jestem szkrabem, mój skrzacie woła tata. Uwierzyć wciąż nie mogę, że mam aż cztery lata.

Bo ja przecież wszystko wiem i powtarzam cały dzień. Wasze dziecko jest już duże, może samo umyć buzię. Włożyć buty i ubranie i ze smakiem zjeść śniadanie. Umie zetrzeć kurze z szafki, dba o książki i zabawki. Zawsze grzecznie idzie drogą i nie ciągnie psa za ogon.

Pomagam chętnie mamie, wyręczać lubię tatę. Mieć swoje obowiązki chce każdy czterolatek.

Przedszkole Samorządowe nr 64
pn."Akademia Jasia i Magłosi" w Białymstoku