PS 64 pn. „Akademia Jasia i Małgosi” w Białymstoku

PS 64

Zamierzenia dydaktyczno - wychowawcze na grudzień

• “DZIECIAKI MLECZAKI

Realizacja projektu propagującego zdrowe odżywianie. Dzieci dowiadują się skąd się bierze mleko, poznają poszczególne etapy jego produkcji oraz przetwory które z niego powstają. Dostrzegają jak ważne jest spożywanie produktów mlecznych dla ich zdrowia i rozwoju, przypominają sobie zasady zdrowego odżywiania w oparciu o piramidę żywienia.

• Mikołajki.

Budzenie zainteresowań tradycjami i zwyczajami. Doskonalenie poczucia rytmu oraz pamięci muzycznej podczas nauki piosenki. Poznanie etapów tworzenia listu do Mikołaja. Rozwijanie myślenia przyczynowo – skutkowego poprzez próby tworzenia zakończenia historii. Czerpanie radości z wizyty Mikołaja, integracja grupy podczas wspólnych zabaw z Mikołajem.

• PROJEKT EDUKACYJNY ( DWA TYGODNIE) - „Idą Święta”

Kultowanie tradycji związanych ze Świętami Bożego Narodzenia – poznawanie  symboli świątecznych, stworzenie świątecznego klimatu w sali (ubieranie choinki, tworzenie ozdób), wspólne śpiewanie kolęd i pastorałek, czytanie legendy o choince, poznanie potraw świątecznych . Mikołajki –wspólna zabawa z Mikołajem, zapoznanie z jego historią , rozmowa na temat tradycji obdarowywania się prezentami,  tworzenie listu do Mikołaja. Spotkanie przy wigilijnym stole – wigilia grupowa połączona ze śpiewaniem i słuchaniem kolęd.

„ PASTUSZEK BOSY”

Był pastuszek bosy na fujarce grał

W górach pasał owce i w szałasie spał

Nagle aniołowie z nieba w bieli przyfrunęli