Stawka żywieniowa - 5,50 zł
UWAGI:
· Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.
· Nie stosujemy konserwantów.
· Wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną.
· Większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym.
· Dzieci mają dostęp do wody mineralnej w ciągu całego dnia.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, alergeny w jadłospisie zostały wskazaane poprzez pogrubienie czcionki.
Alergeny nie są szkodliwymi składnikami, mogą jedynie wywoływać uczulenie u osób posiadających alergię na dany składnik.
JADŁOSPIS DEKADOWY NA OKRES: 11.01.2021 – 15.01.2021 | |||||
ŚNIADANIE 8:30 | II ŚNIADANIE 10:00 | OBIAD 11:30 | PODWIECZOREK 14:30 | ||
I DANIE | II DANIE | ||||
1. PONIEDZIAŁEK | kawa inka na mleku chleb żytni z siemieniem lnianym z masłem (z mleka), kiełbasa krakowska sucha, ogórek kiszony, papryka | gruszka | zupa krem z marchewki z pestkami słonecznika (zawiera seler, mleko) | pulpeciki mięsne pieczone (zawiera jajka kurze, pszenicę), kasza jęczmienna, sur. z selera i jabłka z jogurtem naturalnym (z mleka), kompot wieloowocowy | zupa mleczna z kaszą jaglaną drożdżowe bułeczki z twarogiem lub marmoladą (zawiera mleko, pszenicę, kurze jajka), pomarańcze |
2.WTOREK | kakao na mleku bułka żytnio- pszenna z masłem ( z mleka), ser żółty (z mleka) pomidor, roszponka | banany | zupa chłopska z zacierką i zielonym groszkiem (zawiera seler, mleko) | schab duszony w sosie chrzanowym lub musztardowym (zawiera seler, mleko, pszenicę), ziemniaki, sur. z ogórka kiszonego z marchewką i papryką, kompot z wiśni | deser z kaszy kuskus z owocami i jogurtem naturalnym (z mleka) soczek z jabłka, marchewki i pomarańczy |
3.ŚRODA | kawa na mleku chleb żytni z siemieniem lnianym z masłem (z mleka), jajko kurze gotowane, papryka, rukola | mandarynki | zupa z białej kapusty z ziemniakami (zawiera seler) | gulasz drobiowy z warzywami (zawiera seler, mleko, pszenicę), ryż naturalny, buraczki z jabłkiem i oliwą z oliwek kompot z czerwonej porzeczki | kisiel truskawkowy biszkopty (zawiera pszenicę, jaja kurze) mix owoców |
4.CZWARTEK | kawa na mleku, chleb żytni z siemieniem lnianym z masłem (z mleka), wędlina, ogórek kiszony, cykoria, papryka | bukiet warzyw | zupa z białej fasoli z kiełbaską (zawiera seler) | rożki naleśnikowe (zawiera mleko, pszenicę, jajka kurze) z twarogiem (z mleka) i rodzynkami z sosem owocowo- jogurtowym (z mleka) , napój cytrynowy z miodem | herbata ziołowa chleb żytni razowy z masłem (z mleka) i pastą z cieciorki owoce |
5.PIĄTEK | herbata ziołowa, chleb żytni z ziarnami z masłem (z mleka), pasta twarogowa z ogórkiem kiszonym(z mleka) | mix owoców | zupa porowa krem (zawiera seler, mleko) | nuggetsy rybne pieczone z miruny (zawiera pszenicę, jajka kurze, mleko), ziemniaki, sur. z kapusty kiszonej z kukurydzą, marchewką i jabłkiem z oliwą z oliwek, kompot z czarnej porzeczki | zupa mleczna z płatkami owsianymi wafelki tortowe z masą z mlekiem w proszku lub galaretkami owocowymi (zawiera pszenicę, mleko) jabłka |