PS 64 pn. „Akademia Jasia i Małgosi” w Białymstoku

Zabawy z dziećmi w domu

Czas spędzony w domu z dzieckiem powinien być miły i przyjemny dla dwóch stron. Warto wykorzystać dane nam chwile na wspólne zabawy i zacieśnienie więzi. Nie chodzi o to, by poświęcać każdą minutę na zabawy i ciągle przebywać ze swoim dzieckiem, ale o to, by znaleźć choć parę chwil na dobry, wysokiej jakości czas spędzony ze swoją pociechą.

Na pobudzenie kreatywności Państwa i Państwa dzieci przygotowaliśmy specjalny zestaw zabaw, i jeśli poświęcicie każdego dnia kilka minut na jedną z nich, gwarantujemy, że będzie to mile spędzony czas i dla waszego dziecka i dla was samych, a jednocześnie będzie to Wasz Wspólny Czas.

Zabawy_dla_dzieci_i_ich_rodziców.doc

Zabawy_dla_dzieci_i_rodziców_w_domu.docx

ZABAWY_W_DOMU_Z_DZIEĆMI.docx

tecza-kolorowanka.doc

PROPOZYCJE_ZABAW_Z_DZIEĆMI.docx

Krokus.pdf

Tulipan.pdf

Owocowe_sudoku.pdf

Sylabowa_wieża.pdf

Wiosenne_sudoku.pdf

Kolejna porcja zabaw z dziećmi tym razem z rytmiki:

Rytmika_-_zabawy_w_domu.pdf

Smoczyńska-Nachtman-U.-Muzyka-dla-dzieci-strony-8-15.pdf

Propozycje zadań z religii prawosławnej

Sława Isusu Chrystu.

Jesteśmy w czasie Wielkiego postu. Zalecam programy religijne i w radio.

obejrzyjcie filmy o poście. podaje linki:

Proszę przygotować rysunek o treści męka Chrystusa.

Wiemy, że sytuacja zewnętrzna nakłada na nas wszystkich spore ograniczenia i wykonywanie pracy przez Państwa może wymagać więcej czasu oraz wysiłku niż dotychczas.

W związku z tym chcemy podzielić się z Państwem, oczywiście nieodpłatnie, materiałami, które mogą okazać się Państwu pomocne w prowadzeniu codziennych zajęć. Wierzymy, że zarówno dzieci, rodzice jak i Państwo nauczyciele możecie skorzystać z ćwiczeń, zadań o oraz zabaw jakie mamy przygotowane w naszej bazie.

Poniżej przesyłam Państwu przykładowe materiały. W naszej bazie znajduje się ich znacznie więcej, dodatkowo zachęcamy do śledzenia naszego profilu Facebook, gdzie na bieżąco udostępniamy nowe gry, zabawy, zadania i tańce dla dzieci.

Jeśli macie Państwo chęć udostępnienia naszych treści na stronie Państwa placówki, to będzie nam bardzo miło.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu. Przykładowe materiały poniżej.

Pozdrawiamy

Zespół PAARO

1. Zajęcia Wingee - zajęcia przeprowadzone w formie Online, dedykowane dla najmłodszej grupy przedszkolnej. Dobra zabawa, a przy okazji możliwość aktywnego spędzenia czasu przez dziecko

LINK:  https://www.youtube.com/watch?v=jkpN3CNrG3E

1. Taniec Zygzak - układ taneczny, który ma już ponad 2 miliony wyświetleń na platformie YouTube, możliwość wspólnego tańca z Instruktorami zajęć Wingee - Rozwiń Skrzydła oraz ich uczestnikami.

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=Twc7suv_Om0

1. Układ taneczny do piosenki Cleo - Za krokiem krok - uwielbiana przez uczestników naszych zajęć piosenkarka i stworzony do jej piosenki układ taneczny, to świetna zabawa dla całej rodziny i możliwość nauczenia się całej choreografii.

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=yj8cEV-DlmY

1. Super Rockets - to nasz autorski program zajęć. Zajęcia Super Rockets opierają się na koncentracji, uważności i wyciszeniu. Wiele inspirujących pomysłów jak skupić uwagę dziecka poprzez łatwe do wykonania ćwiczenia.

Do wykonania ćwiczeń będą potrzebne:

-2 kartki

- kredki

- szklanka nalana wodą do pełna

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=abl6nYh8Myw

1. Autorska Książeczka Moce Wingee - na naszych zajęciach dzieci nie uczą się jedynie tańca, ale również ważnych wartości, które przekazujemy im poprzez moce, by ich odbiór był łatwiejszy. W związku z tym nasze instruktorki stworzyły książeczkę z zadaniami, które odpowiadają poszczególnym umiejętnościom m.in kreatywność, spostrzegawczość, wdzęczność.

LINK: Książeczka w formie PDF w załączniku

1. Gra planszowa z zadaniami - gra dla całej rodziny oparta również na naszych mocach Wingee, świetna okazja do wspólnej zabawy.

LINK: https://paaro.pl/wp-content/uploads/2020/03/gra-planszowa.pdf

1. Układ taneczny do piosenki z bajki “Zwierzogród - Nie bój się chcieć” - dobrze znana i lubiana przez dzieci bajka, a przy okazji wartościowa piosenka do której warto nauczyć się układu.

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=uMlxz81y3AY

1. Bajka w formie słuchowiska + ćwiczenia na uważne słuchanie - naszą firmową maskotką jest kolorowa papuga Paarot, brakowało nam opowieści o tym skąd wziął się na naszych zajęciach, dlatego stworzyliśmy bajkę w której dzieci mają możliwość poznania jego historii.

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=uMlxz81y3AY

Zadania:

• Jak nazywa się główny bohater bajki? - Paarot
  • Co jest jego pasją? - Taniec
  • Jaka piosenka pojawia się, gdy papuga podgląda zajęcia taneczne dzieci? - Jesteś super
  • Jakie zwierzęta w śnie Paarota podziwiały jego występ? - Myszy, Wąż, Małpy.
  • O jakich zwierzętach opowiadała mama Paarotowi przed snem ? Delfiny, flamingi,
  1. Zadania do wykonania - zadania, które można wykonywać każdego dnia zmieniając tylko ich formę.
  • Napisz mały miły liścik (narysuj małą laurkę) i wsuń po cichu ukochanej osobie, do torby, kieszeni czy buta.
  • Wyłącz wszystko (komputer, radio, telewizor), zamknij oczy i przez 1 minutę wsłuchuj się w otaczające Cię dźwięki, później powiedz co udało Ci się usłyszeć.
  • Znajdź 5 niebieskich zabawek.
  • Wdzięczność to jest najmocniejsza emocja jaką mamy, kiedy dziękujemy, prosimy 2 razy. W tym trudnym okresie jakże warto dziękować za najmniejsze sytuacje, najmniejsze rzeczy.

Wieczorem przy kolacji zapytaj każdego domownika za co jest dziś wdzięczny, Ty też opowiedz innym za co jesteś wdzięczny dzisiejszego dnia.

1. Zadanie na koncentrację:
  • Budowanie domków z kart - prosta zabawa do której można użyć wszystkich rodzajów kart jakie posiadamy. Wydawać by się mogło, że zbudowanie takiego domku to prosta sprawa, zdarza się jednak tak, że karty nie są chętnie do współpracy. Zabawa ta ukazuje nam całe spektrum emocji jakie są w człowieku. Złość pojawia się w momencie, kiedy domki się rozpadają, pomimo tego, że się staramy. Uczucie spełnienia, kiedy w końcu uda nam się postawić pierwsze piętro. Rezygnacja, gdy ciągle nam nie wychodzi. Prosta zabawa, które pokazuje całą gamę emocji człowieka, który te domki buduje.

ksiazeczka.pdf

Co jest nam potrzebne do zbudowania domków? Spokojny oddech, spokojny ruch, cierpliwość, wytrwałość.

Pozdrawiamy i życzymy dużo zdrowia

PAARO - Mobilna Akademia Rozwoju.