PS 64 pn. „Akademia Jasia i Małgosi” w Białymstoku

Jadłospis

Stawka żywieniowa - 4,50 zł

UWAGI:

· Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

· Nie stosujemy konserwantów.

· Wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną.

· Większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym.

· Dzieci mają dostęp do wody mineralnej w ciągu całego dnia.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami UE, jesteśmy zobowiązani dołączyć do naszego menu listę alergenów.
Alergeny nie są szkodliwymi składnikami, mogą jedynie wywoływać uczulenie u osób posiadających alergię na dany składnik.
Lista alergenów:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut)
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia)
9. Seler
10. Gorczyca
11. Nasiona sezamu
12. Łubin
13. Mięczaki
14. Dwutlenek siarki i siarczyny

Jadłospis
ważny od 18-03-2019 do 22-03-2019
           
Poniedziałek
Nazwa posiłku Opis
Śniadanie herbata ziołowa, chleb z siemieniem lnianym z masłem, pierś opiekana z indyka, ogórek, papryka, roszponka (alergeny 1,7)
Drugie śniadanie banany
Obiad zupa ogórkowa, kotlety z jajek ze szczypiorkiem, puree ziemniaczano- marchewkowe, sałata lodowa z jogurtem naturalnym, kompot z czerwonej porzeczki (alergeny 1,3,7,9)
Podwieczorek zupa mleczna z płatkami ryżowymi/ herbata zielona, drożdżowe rogaliki lub ślimaczki z serem/ marmoladą, jabłka (alergeny 1,3,7)
           
Wtorek
Nazwa posiłku Opis
Śniadanie kakao/ herbata ziołowa, chleb słonecznikowy z masłem, ser żółty/ wędlina, sałata, pomidor (alergeny 1,7)
Drugie śniadanie jabłka, marchew do chrupania
Obiad zupa krem z zielonego groszku, domowe nuggetsy z kurczaka – pieczone lub kurczak pieczony, ryż naturalny, bukiet warzyw gotowanych na parze,kompot wieloowocowy (alergeny 1,3,7,9)
Podwieczorek owsianka lub kuskus z owocami i suszoną żurawiną, polane jogurtem naturalnym (alergeny 1,7)
           
Środa
Nazwa posiłku Opis
Śniadanie kawa inka na mleku, chleb wieloziarnisty z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i awokado (alergeny 1,3,7)
Drugie śniadanie mix owoców
Obiad biały barszcz, pierogi z mięsem, sur. z białej kapusty z koperkiem, napój cytrynowy (alergeny 1,3,7,9)
Podwieczorek herbata z cytryną, kanapki na ciepło z kiełbasą żywiecką, serem mozzarella i warzywami (alergeny 1,7)
           
Czwartek
Nazwa posiłku Opis
Śniadanie zupa mleczna z kaszką kukurydzianą/ herbata ziołowa, chleb żytni razowy z masłem, pasta twarogowa z miodem/ wędlina ( alergeny 1,7)
Drugie śniadanie bukiet warzyw
Obiad zupa z fasolki szparagowej, gulasz wp. z warzywami, kopytka, sur. z ogórka kiszonego z marchewką i cebulką z olejem, kompot z czarnej porzeczki (alergeny 1,3,7,9)
Podwieczorek herbata zielona, bułka żytnia z masłem, sałatka jarzynowa z ananasem (alergeny 1,3,7,9)
           
Piątek
Nazwa posiłku Opis
Śniadanie herbata ziołowa, chleb wieloziarnisty, masło, schab pieczony, ser żółty tarkowany (wyrób własny), ogórek, sałata, cykoria- stół szwedzki- dzieci same robią kanapki (alergeny 1,7)
Drugie śniadanie gruszka
Obiad zupa pomidorowa z gwiazdeczkami lub drobnymi muszelkami makaronowymi, ryba faszerowana w sosie koperkowym, ziemniaki, marchew duszona, kompot ze śliwek (alergeny 1,3,4,7,9)
Podwieczorek mleko/ kawa inka,
gofry z cukrem pudrem, jabłka (alergeny 1,3,7)
Ta strona używa plików cookie (ciasteczek) niezbędnych do jej prawidłowego działania. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Twoim urządzeniu końcowym. Polityka prywatności OK