Śpiewająca Polska

Chór "Śpiewające Nutki" z Przedszkola Samorządowego Nr 64 w Białymstoku działa od września 2012 roku. Założony został z inicjatywy pani dyrektor Bożeny Arłukiewicz. W chórze śpiewają dzieci wyłonione podczas przesłuchań oceniających predyspozycje słuchowe oraz wokalne. Obecnie jest to grupa 20 osób, w której skład wchodzą następujące dzieci:

1. Natalia Dąbrowska
    20. Oliwia Dobrowolska
    21. Kinga Lech
    22. Emilia Ludwicka

Do chwili obecnej chór wystąpił na wielu koncertach zarówno w przedszkolu, uświetniając swoimi występami uroczystości takie jak: Jasełka, uroczysta gala konkursu „Skrzydlaci przyjaciele”, „Dzień Rodziny” oraz w koncertach chórów programu „Śpiewająca Polska”: „Kolędy i Pastorałki” 2012r, „Chóry szkolne w 100. rocznicę urodzin Witolda Lutosławskiego” 2013r.

Naszymi sukcesami jest dwukrotne zdobycie Srebrnego Dyplomu podczas XII i XIII Regionalnego Przeglądu Chórów Szkolnych „Śpiewająca Polska”.

Chór prowadziła dyrygentka, pianistka, kompozytorka pani Monika Sypytkowska, która posiada bogate doświadczenie w pracy zarówno z dziećmi, jak i z młodzieżą. Jest laureatką wielu konkursów chóralnych. Brała udział w Musicalu Jana Krutula „Królewna Śnieżka”, współpracowała z chórem Opery i Filharmonii Podlaskiej podczas nagrań utworu Krzysztofa Pendereckiego „Siedem bram Jerozolimy”. Brała udział w seminariach dla dyrygentów jako uczestnik czynny – dyrygent, prowadzonych pod kierunkiem Maestro Paula Kantschiedera. Uczestniczka wielu edycji seminarium dla nauczycieli „Wychowanie Przez Sztukę”, na którym prezentowała własne projekty edukacyjne.

Od lutego 2016r. chór prowadzi Jolanta Drużyńska- dyrygentka, studentka Uniwersytetu Muzycznego w Białymstoku na kierunku Edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej w klasie dyrygowania dr hab.Anny Olszewskiej. Studentka Uniwersytetu w Białymstoku na kierunku historia. Stypendystka Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za wybitne osiągnięcia na rok akademicki 2012/2013 na kierunku historia. Od roku 2015 współpracuję z Podlaskim Centrum Muzycznym. Jest uczestniczką wielu warsztatów i wykładów dla dyrygentów m.in. „Podstawy Emisji Głosu” – Elena Egorova (30.01.2010 Warszawa) ,„Osobowość dyrygenta w świetle wyzwań współczesnego życia muzycznego”(17-19.04.2015 r. Warszawa), „Misterium sztuki dyrygenckiej”- Marek Dyżewski, „Wpływ techniki wokalnej na barwę chóru dziecięcego”- mgr Agnieszka Sowa (07.12.2015r. Białystok),warsztaty metodyczne dla nauczycieli szkół muzycznych Regionu Wielkopolskiego „Chóralne Abecadło”zorganizowanych w Poznańskiej Szkole Chóralnej Jerzego Kurczewskiego( 08.05.2015 r. Poznań), „Specyfika pracy dyrygenta z chórem szkolnym”- Zdzisław Ohar (26.09.2015r. Białystok), „Praca z chórem szkolnym z elementami improwizaji wokalnej i interpretacji melodii metodą Justina Ward.”- Ewa Domagała (21.06.2015r. Warszawa), „Oddech życiowy a oddech wokalny-przepis na chór. O pozamuzycznych sposobach motywowania młodzieży i uświadamienia im znaczenia śpiewu w ich życiu” - Tadeusz Eckert (21.06.2015 r.Warszawa), Uczesniczka edycji seminarium dla nauczycieli „Wychowanie przez sztukę”.

Występ chóru

Jubileusz Śpiewającej Polski