Ćwiczyć każdy może

Rok Szkoły w Ruchu - akcja "Ćwiczyć każdy może"

Minister Edukacji Narodowej ogłosił rok szkolny 2013/2014 Rokiem Szkoły w Ruchu. Nasze przedszkole brało udział w akcji "Ćwiczyć każdy może"pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej .

W czerwcu 2014r.  przedszkole otrzymało certyfikat  "Przedszkole w Ruchu".

Wychowanie fizyczne - zajęcia edukacyjne (Obszar 1)

Zajęcia ruchowe z woreczkami

Konspekt zajęć ruchowych w grupie dzieci 4 letnich.doc

Zajęcia ruchowe ze wstążkami

Konspekt zajęć ruchowych ze wstążkami.doc

Edukacja zdrowotna (Obszar 3)

Gimnastyka korekcyjna

Na zajęciach z gimnastyki korekcyjno – kompensacyjnej często korzystamy ze specjalnej piłki wyposażonej w miękkie  wypustki  sensoryczne, które  stymulują skórę dłoni, stóp lub całego ciała.  Stosowane są nie tylko do wzmocnienia mięśni grzbietu, ale też do zwiększenia ruchomości w stawach, poprawy koordynacji.

Chętnie ćwiczymy przy drabinkach wzmacniając mięśnie brzucha, pośladków. Podczas takich zwisów następuje też elongacja kręgosłupa. Element rywalizacji, który czasem wprowadza nauczyciel na zajęciach powoduje, ze staramy się dokładniej i lepiej wykonać postawione zadanie.

Konspekt_z_gimnastyki_korekcyjnej.doc

Klubik sportowy

scenariusz_zaj_klubik_sportowy_waleczne_tygryski.doc

Kwalifikacje nauczycieli (Obszar 4)

„Twórczy nauczyciel – skuteczny wychowawca II”

„Zabawy muzyczno – ruchowe o tematyce jesiennej”

Zajęcia niezorganizowane (Obszar 7)

Zabawy w suchym basenie

Mamy w przedszkolu suchy basen z piłeczkami, gdzie skaczemy i bawimy się radośnie. Dowodem na to, jak ogromną nam to sprawia przyjemność  mogą być tylko uśmiechnięte buzie.

Drewniany tor przedszkód

Czasem, gdy na dworze pada nauczyciel w przedszkolu tworzy dzieciom  plac zabaw na holu. Sprzęt rekreacyjno – sportowy świetnie się do tego nadaje. Przedszkolaki mają więc zjeżdżalnię, drabinki, ławeczkę do ćwiczeń równoważnych.

Zabawy na placu przedszkolnym

Ważnym punktem planu dnia w naszym przedszkolu jest czas przeznaczony na zabawy na świeżym powietrzu. Obok spacerów i wycieczek do pobliskiego lasu ulubioną formą spędzania tego czasu są zabawy w ogrodzie przedszkolnym. Są to zabawy nie tylko organizowane przez nauczyciela, ale przede wszystkim inicjowane przez dzieci i wynikające z ich potrzeb i zainteresowań. Do tego rodzaju zabaw wykorzystywany jest sprzęt terenowy  i sportowy dostępny w przedszkolu (np. koła hula – hop, rakietki). Rozwojowi fizycznemu towarzyszy rozwój poznawczy dzieci dzięki stworzonej „Ścieżce edukacyjnej” dzieci rozpoznają rosnące na terenie placu przedszkolnego drzewa i krzewy.

Zimowe zabawy na świeżym powietrzu

Chociaż wiosna już blisko, śniegu nadal dużo. Dzieci z grupy IV nie martwią się niczym i korzystają z uroków mroźnej zimy. Zabawę na placu rozpoczynają od solidnej rozgrzewki. Każdy ma inny pomysł na ćwiczenia. To podskoki, pajacyki, skłony…..

Mega klocki

Bardzo często podczas zabaw i gier ruchowych korzystamy z „mega klocków”. Ten sam element przyboru można wykorzystać do wielu różnych ćwiczeń.

Zabawy z hula - hop i szarfami

Zabawy  ruchowe są bardzo lubiane i zawsze wyczekiwane przez nasze przedszkolaki. Dostarczają dzieciom mnóstwo korzyści. Wprowadzane zabawy mają na celu głównie rozwijanie umiejętności bezpiecznego poruszania się podczas zabaw, doskonalenie kształtowanie nawyku utrzymywania prawidłowej postawy ciała i równowagi w utrudnionych warunkach chodu,  ćwiczenie odbicia obunóż z miejsca w przód i tył.  Zachęcamy dzieci dążenia do osiągania wyznaczonego celu i dbamy również o to, by każde dziecko podczas  odczuwało satysfakcję i czerpało wiele radości ze wspólnej zabawy.

Aktywność w gronie rodziny (Obszar 8)

Dzień Rodziny na sportowo

Jak co roku w naszym przedszkolu odbył się festyn z okazji Dnia Rodziny. Po części artystycznej i rozdaniu prezentów przygotowanych przez dzieci zaprosiliśmy rodziców na przedszkolne podwórko. Tu czekało na wszystkich wiele atrakcji. Największym powodzeniem cieszyły się konkurencje sportowe. Były to rzuty do kosza, przejście przez tunel, bieg rodzica z dzieckiem ze związanymi nogami, kręcenie hula-hop, skoki przez skakankę. Każde dziecko miało kartę, na której po zaliczeniu sportowego zadania otrzymywało pieczątkę. Dzieci i rodzice byli zadowoleni z takiej formy świętowania, ponieważ mogli miło i aktywnie spędzić czas.