thumb DSC07353

W ramach grantu „Wędrówki po Podlasiu” dzieci z grup 5 i 6-latków wybrały się na wycieczkę do Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej, gdzie podczas zajęć pt. „Pisanki kraszanki, jajka malowane” poznawały regionalne tradycje związane ze świętami wielkanocnymi. Na początku dzieci obejrzały prezentację multimedialną o tym, jak dawniej na Podlasiu przygotowywano się do świąt oraz w jaki sposób je obchodzono. Dzieci z dużym zainteresowaniem i podziwem przyglądały się, jak tworzy się kwiatki z bibuły, po czym same próbowały swoich sił w tej niełatwej sztuce. Symbolem świąt wielkanocnych są oczywiście pisanki, więc nie mogło zabraknąć zdobienia jajek. Dzieci ozdabiały pisanki za pomocą wosku, a ponieważ technika ta wymaga dużego skupienia, pochłonięte interesującym zadaniem, ćwiczyły swoją uwagę i koncentrację. Na zakończenie wycieczki dzieci zwiedziły wnętrze zabytkowego domu wiejskiego z ekspozycją stołu wielkanocnego oraz otrzymały wielkanocne kartki z pieczęcią Muzeum.

Edukacja regionalna ma w dzisiejszych czasach ogromne znaczenie. Wczesne poznanie przez dzieci regionu budzi uczucia przywiązania, miłości do własnych korzeni.

thumb 20170322 110006

22 marca odbył się w naszym przedszkolu Światowy Dzień Wody, z tej okazji  wszystkie dzieci w tym dniu ubrały się w kolorze niebieskim.

thumb 20170330 101837

30 marca „Żuczki” odwiedziły Centrum Kreatywności Bricks 4 Kidz.

thumb 20170322 110006

22 marca małe „Żuczki” i „Sówki” obchodziły Światowy Dzień Wody.  Dominującym kolorem ubrań przedszkolaków były różne odcienie niebieskiego symbolizujące wodę.

thumb IMG 2145

„Zdrowo i kolorowo” – to hasło kolejnych warsztatów kulinarnych z udziałem uczniów Technikum Gastronomicznego, które odbyły się 30 kwietnia w grupie Misiaczków.

thumb IMG 1626

Huraaaaa! Nareszcie jest! Misiaczki już naprawdę nie mogły się jej doczekać, dlatego też 21 marca hucznie świętowaliśmy  Pierwszy Dzień Wiosny.

thumb DSCN1315

W marcu realizowany był w naszej grupie program przedszkolnej edukacji antynikotynowej „Czyste powietrze wokół nas”.

thumb 100 0340

Marzec zwiastuje nam nadejście wiosny, wszyscy czekamy na nią z niecierpliwością.

thumb 100 0354

W marcu grupa Wiewióreczek miała okazję odwiedzić pobliską bibliotekę.

thumb P1090145

8 marca wybraliśmy się na wycieczkę do Uniwersyteckiego Centrum Przyrodniczego im. Profesora Andrzeja Myrchy.