thumb DSC07130

Przedszkolaki z „Akademii Jasia i Małgosi” uczestniczą w projekcie realizowanym w ramach ogólnopolskiego systemu rozrywki ruchowej Przedszkoliada.pl. Program zajęć zachęca do podejmowania aktywności fizycznej opartej na ćwiczeniach z piłkami. Głównym celem jest kształtowanie u dzieci zainteresowań ruchem i kulturą fizyczną.

W lutym 2017r. aktywne przedszkolaki z Białegostoku oraz okolic, po raz kolejny miały szansę wziąć udział w największej w Europie imprezie sportowej „Grupa Azoty Przedszkoliada Tour”, kierowanej do najmłodszych. Event odbył się na hali sportowej Uniwersytetu w Białymstoku. Wzięło w nim udział kilkaset dzieci z lokalnych przedszkoli, w tym również przedszkolaki z naszego przedszkola. Tradycyjnie, zanim aktywne przedszkolaki przeszły na wyznaczone stacje, wzięły udział w krótkiej rozgrzewce prowadzonej przez wyszkolonego sportowca. Przedszkolaki bawiły się wspólnie z siatkarkami BAS Białystok, siatkarkami Fatimy Piasty i futsalistami Heliosa Białystok, hokeistami Husarii Białystok. Nie zabrakło również Czerwonego Kangura Przedszkoliada.pl oraz jego przyjaciółki „Pszczółki” – maskotki Jagiellonii Białystok. Podczas imprezy uczestnicy na przemian odkładali piłki i sięgali po kredki, tworząc ogólnopolski rysunek pod tytułem „Pokoloruj Sport” autorstwa Aktywnych Przedszkolaków Przedszkoliada.pl. Dzieci rysowały wszystko, co kojarzy im się ze sportem i kulturą fizyczną. Najwięcej jednak emocji budziły rozgrywane na stacji piłkarskiej mecze piłki nożnej. Po wyczerpujących sportowych zmaganiach dzieci mogły zregenerować swoje siły na stacji żywieniowej, zajadając pyszne owocowe przekąski.

Na zakończenie imprezy dzieci otrzymały dyplomy i medale oraz upominki od partnerów wydarzenia. Nasze przedszkolaki wróciły zmęczone, ale zadowolone i tryskające radością. Mamy nadzieję, że Czerwony Kangur Przedszkoliada.pl odwiedzi dzieci z białostockich przedszkoli również w przyszłym roku.

thumb 20170224 094933

W piątek 24 lutego gościliśmy w naszym przedszkolu panią Monikę Gąsiorowską ze Schroniska dla Zwierząt w Białymstoku. Podczas wizyty dzieci dowiedziały się, skąd biorą się psy w schronisku, w jaki sposób pracownicy opiekują się nimi i jak można im pomóc. Dodatkową atrakcją podczas wizyty Pani Moniki była obecność czworonożnego przyjaciela, który wabi się Snoofi. Wzbudził on duże zainteresowanie wśród przedszkolaków. Dzieci dowiedziały się, jak można bezpiecznie bawić się z psem oraz w jakich sytuacjach nie należy do niego podchodzić.

Bezpośredni kontakt z psem nie tylko bawi i uczy, ale także wychowuje. Przedszkolaki uświadomiły sobie, że o czworonoga należy nie tylko dbać i go pielęgnować, ale również  po nim posprzątać. Pomocne okazały się zademonstrowane przez Panią Monikę niezbędne do tego psie akcesoria. Pani Monika podkreśliła również, jak ważne w opiece nad psami są wspólne z nimi spacery. Tym samym zachęcała do adopcji podopiecznych ze schroniska - Snoofi - jest tego najlepszym przykładem. Na ręce pani Moniki przekazaliśmy zgromadzone wcześniej w przedszkolu dary na rzecz Schroniska.

Tego typu spotkania rozwijają w dzieciach empatię, poczucie dumy i odpowiedzialności, że one też potrafią dbać o zwierzęta.

thumb WP 20170214 08 37 45 Pro

Walentynkowy dzień w naszej grupie rozpoczął się bardzo miłym akcentem, ponieważ każda dziewczynka została obdarowana kwiatkiem przez jednego z naszych przedszkolaków – Kornela.

thumb 20170221 105920

21 lutego w naszym przedszkolu odbył się „Bal piżamowy”.

thumb 20170217 100232

Dnia 17 lutego w naszej grupie obchodziliśmy „Dzień Kota”.

thumb IMG 20170221 103055

21 lutego dzieci z grupy „Żuczki” i „Sówki” uczestniczyły w „Piżamkowym Balu”.

thumb 20170217 094402

Są puszyste, mięciutkie, mruczą, miauczą, łaszą się. Kto? Oczywiście koty!

thumb IMG 2007

17 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kota (w Polsce od 2006).

thumb IMG 8220

Walentynki  na całym świecie obchodzone są jako święto miłości.

thumb DSCN1199

17 lutego obchodziliśmy w naszym przedszkolu Dzień Kota.