thumb_IMG_20170427_10371927 kwietnia 2017 r. w kościele p.w. Św. Maksymiliana M. Kolbego w Białymstoku odbył się Konkurs Chórów Regionu Podlaskiego i Warmińsko – Mazurskiego. Konkurs organizowany był  w ramach projektu Akademia Chóralna – Śpiewająca Polska. W projekcie tym uczestniczy od kilku lat również nasza placówka. Przedszkolny chór „Śpiewające Nutki”  pod kierunkiem pani Noemi Sytek zdobył  Złote Pasmo w konkursie! Dzieci zaprezentowały pięć utworów: „Legenda o smoku”, „Śpij i ty”, „Kapela”, „Siedmiokroczek” i „Wesołe przedszkole”.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Jesteśmy Polakami i mieszkańcami Unii Europejskiej. Wiedza na temat własnej narodowości, godła i flagi państwowej, znajomość polskiego hymnu. Rozróżnianie stron lewej i prawej, określanie kierunków i ustalanie położenia obiektów w stosunku do własnej osoby, a także w odniesieniu do innych obiektów.

POLSKA - NASZ KRAJ - nazywanie swojej miejscowości, poznawanie jej historii, ważniejszych zabytków i miejsc; poznawanie legend, opowieści związanych ze swoją miejscowością, swoim regionem.

Wiosna w sadzie i ogrodzie – zapoznanie z wybranym środowiskiem przyrodniczym (sad, ogród)  oraz przedstawicielami żyjących w nim roślin i zwierząt

Jesteśmy Polakami, mieszkańcami Unii Europejskiej. Wiedza na temat własnej narodowości, godła i flagi państwowej, znajomość polskiego hymnu. Rozróżnianie stron lewej i prawej, określanie kierunków i ustalanie położenia obiektów w stosunku do własnej osoby, a także w odniesieniu do innych obiektów.

JESTEM POLAKIEM I EUROPEJCZYKIEM-  zapoznanie dzieci ze stolicą Polski-Warszawą, utrwalenie znajomości godła i flagi państwowej oraz hymnu.

POLSKA NASZA OJCZYZNA - rozwijanie poczucia przynależności narodowej; słuchanie wierszy, opowiadań; oglądanie zdjęć, ilustracji; poznawanie legend dotyczących powstania państwa polskiego; określanie swojego miejsca zamieszkania; rozwijanie umiejętności skupiania uwagi - słuchanie wybranych utworów muzyki instrumentalnej: określanie jej nastroju, dzielenie się swoimi wrażeniami i spostrzeżeniami po jej wysłuchaniu.

Jestem Polakiem – rozwijanie poczucia przynależności narodowej; poznanie legendy powstania państwa polskiego.

thumb DSC07353

W ramach grantu „Wędrówki po Podlasiu” dzieci z grup 5 i 6-latków wybrały się na wycieczkę do Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej, gdzie podczas zajęć pt. „Pisanki kraszanki, jajka malowane” poznawały regionalne tradycje związane ze świętami wielkanocnymi. Na początku dzieci obejrzały prezentację multimedialną o tym, jak dawniej na Podlasiu przygotowywano się do świąt oraz w jaki sposób je obchodzono. Dzieci z dużym zainteresowaniem i podziwem przyglądały się, jak tworzy się kwiatki z bibuły, po czym same próbowały swoich sił w tej niełatwej sztuce. Symbolem świąt wielkanocnych są oczywiście pisanki, więc nie mogło zabraknąć zdobienia jajek. Dzieci ozdabiały pisanki za pomocą wosku, a ponieważ technika ta wymaga dużego skupienia, pochłonięte interesującym zadaniem, ćwiczyły swoją uwagę i koncentrację. Na zakończenie wycieczki dzieci zwiedziły wnętrze zabytkowego domu wiejskiego z ekspozycją stołu wielkanocnego oraz otrzymały wielkanocne kartki z pieczęcią Muzeum.

Edukacja regionalna ma w dzisiejszych czasach ogromne znaczenie. Wczesne poznanie przez dzieci regionu budzi uczucia przywiązania, miłości do własnych korzeni.

thumb 20170322 110006

22 marca odbył się w naszym przedszkolu Światowy Dzień Wody, z tej okazji  wszystkie dzieci w tym dniu ubrały się w kolorze niebieskim.