thumb_DSC_0643Witaj przedszkole!

Za nami pierwsze dni w przedszkolu. Dla większości z nas był to powrót po wakacyjnej przerwie ale dla niektórych – początek edukacji przedszkolnej.

Starsze przedszkolaki cieszyły się, ze spotkania po wakacjach kolegów, z radością przywitały również swoje panie. Z ciekawością poznawały nowe sale oraz uczestniczyły w wesołych zabawach we wspólnym gronie. Najmłodsze dzieci zawarły już pierwsze znajomości z kolegami, poznały przedszkolny rytm dnia.

Wszystkim naszym przedszkolakom życzymy niezapomnianych wrażeń, mnóstwa przyjaciół i samych radosnych chwil.

thumb_IMG_938022 czerwca 2017r. w naszym przedszkolu odbyła się uroczystość zakończenia roku szkolnego. Starszaki rozpoczęły ją polonezem, nadając tym samym uroczystości podniosły charakter. Taniec wywarł ogromne wrażenie na wszystkich zebranych. Pod czujnym okiem Pań przedszkolaki zaprezentowały swoje umiejętności muzyczno - recytatorskie. Recytacja wierszy była przeplatana śpiewem piosenek i układami tanecznymi. Po części oficjalnej odbyły się spotkania w grupach: rozdanie dyplomów, zdjęć i  książek dla absolwentów. Nie obyło się bez wzruszeń i serdecznych uścisków.

Wszystkim 6-latkom życzymy samych sukcesów w szkole, dużo radości i uśmiechów na każdy dzień.

thumb_20170606_112546„Dzień Dziecka” to ważny i radosny dzień dla wszystkich dzieci. Obchody tego święta rozpoczęliśmy już w maju, w naszym przedszkolu zwyczaj taki, że przez tydzień świętują przedszkolaki.

Tydzień w poszczególnych grupach obfitowała w liczne atrakcje. Dzieci odwiedziły miedzy innymi bibliotekę, przepłynęły wiele mórz i oceanów w dniu pirackim, uczestniczyły w zabawach z masami plastycznymi jak również brały udział w wielkiej paradzie piłkarskich kibiców, bo jak wiadomo wszyscy kochamy Jagę. Zabawy z chustą animacyjną, przysporzyły wszystkim uczestnikom wiele radości i uśmiechu na twarzy. Nie zabrakło też wesołych zabaw na świeżym powietrzu. Szczególnie przypadło dzieciom do gustu tworzenie pięknych rysunków na chodniku kolorowymi kredami a zawody sportowe były okazją do sprawdzenia swoich umiejętności w różnych konkurencjach.

Przedszkolaki świetnie bawiły się w rytmie znanych hitów podczas dyskoteki „Dzieci z różnych stron świata”. Gościem w naszym przedszkolu był również pan Wojtek z fundacji „Impuls”, który przybliżył temat niepełnosprawności. Dzięki różnym sprzętom przedszkolaki miały okazje same znaleźć się w świeci osób niewidomych i będących na wózku.

I choć przedszkolaki codziennie otrzymują wiele miłości i serca od rodzin i nauczycielek dodatkowo na zakończenie obchodów Dnia Dziecka, każdy otrzymał małą niespodziankę. Wszyscy postarali się, aby w tym czasie uśmiech nikomu nie schodził z twarzy, a dzieci w naszym przedszkolu czuły się naprawdę wyjątkowo. Tydzień pełen wrażeń szybko się skończył, ale wspomnienia pozostaną na długo.

thumb_IMG_7681Jest taki dzień w przedszkolnym kalendarzu, do którego wszystkie dzieci przygotowują się bardzo solidnie, na który czekają z wypiekami na twarzy i chciałyby bardzo, aby był najpiękniejszym dniem w całym przedszkolnym roku - to Dzień Rodziny czyli połączone święto Mamy i Taty.

Mama i tata w sercu każdego dziecka zajmują najważniejsze miejsce. Są „kochani, jedyni, wspaniali i prawdziwą miłością obdarzają swoje dzieci” – tak brzmiały słowa jednej z piosenek dedykowanych rodzicom i wyśpiewanych w przedszkolu w majowe popołudnia kiedy to świętowaliśmy Dzień Rodziny. Ta  wspaniała  uroczystość w każdej grupie była przygotowywana inaczej, ale każdej przyświecał  jeden cel - spędzić razem kilka niezapomnianych chwil. Dla dzieci to również okazja by wyrazić rodzicom swoją miłość, wdzięczność za dobroć i cierpliwość, za serce, które tak wiele rozumie i wspaniałomyślnie wybacza. Oprócz wierszy, piosenek, tańców były też krótkie etiudy oraz instrumentacje dziecięcych utworów. Po występach nasi wychowankowie wręczyli swoim rodzicom prezenty. Mamusie i tatusiowie wyraźnie wzruszeni nie kryli łezki radości w oku. Po części artystycznej dzieci oraz rodzice udali się do wspólnego stołu, aby przekąsić „małe co nieco”.

thumb_100_0559Nie bez powodu szachy nazywane są  „grą królewską” – dają one bowiem możliwość wszechstronnego rozwoju:  kształtują pamięć, umiejętność abstrakcyjnego i logicznego myślenia, rozwijają wyobraźnię przestrzenną, dlatego też umożliwiają rozwój intelektu, zwiększają aktywność umysłową, rozbudzają twórcze zdolności, zawierają wiele aspektów wychowawczych.

Cieszymy się że gra w szachy coraz bardziej się upowszechnia. Przygodę tę zaczynają już czterolatki. I edycja Podlaskiej Szachowej Ligi Przedszkolnej organizowana była w roku szkolnym 2016/2017 w Zespole Szkół  Nr 5 w Białymstoku . W rozgrywkach szachowych uczestniczyli wychowankowie przedszkoli z województwa podlaskiego urodzeni w 2010 roku   i młodsi. Organizatorem była  „Kuźnia Talentów” Centrum Kreatywnego Rozwoju Dzieci i Młodzieży.  Sponsorami i partnerami zawodów byli: Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Urząd Miejski w Białymstoku, Zespół Szkół Nr 5 w Białymstoku, Przedszkole Niepubliczne Nr 6 ZSMŚR  w Białymstoku.

W wydarzeniu wzięli też udział milusińscy z naszego przedszkola, którzy 30 maja 2017r. wybrali się na uroczystą galę wręczenia nagród. Trud całorocznej pracy opłacił się. Dzieci wróciły do przedszkola z nagrodami, medalami oraz pucharami. Gratulujemy odniesionych sukcesów, życzymy kolejnych sukcesów. Mamy nadzieję, że przykład starszych kolegów  zachęci innych naszych wychowanków do podjęcia wspaniałej przygody z szachami.

thumb_20170525_11261725 maja wybraliśmy się na wycieczkę do „Pacowej Chaty” w Krypnie. Czekało tu na nas wiele niespodzianek.

thumb_IMG_1807W maju Misiaczki w ramach realizacji projektu „Podróże po Podlasiu” wybrały się do Białostockiego Muzeum Wsi w Jurowcach.

thumb_IMG_230324 maja Misiaczki wybrały się na wycieczkę do przysiółka szlacheckiego Pacowa Chata.

thumb_DSCN1393W maju „Mróweczki” wybrały się na wycieczkę do Pacowej Chaty czyli podlaskiej wioski tematycznej.

thumb_20170524_151851Mamo, Tato dziś wszystkie dzieci niosą Tobie życzeń bukiecik,

serduszka gorące, kwiatuszki pachnące, co wyrosły na naszej łące....