zabki

POLSKA NASZA OJCZYZNA - rozwijanie poczucia przynależności narodowej; słuchanie wierszy, opowiadań; oglądanie zdjęć, ilustracji; poznawanie legend dotyczących powstania państwa polskiego; określanie swojego miejsca zamieszkania; rozwijanie umiejętności skupiania uwagi - słuchanie wybranych utworów muzyki instrumentalnej: określanie jej nastroju, dzielenie się swoimi wrażeniami i spostrzeżeniami po jej wysłuchaniu.

thumb 20170308 095432 Kopia

W marcu nasza grupa spotkała się z żołnierzami z 18 Białostockiego Pułku Rozpoznawczego stacjonującego w Białymstoku.

thumb DSC07248

Przedszkolaki z grupy „Żabek” 22 marca 2017r. obchodziły Międzynarodowy Dzień Wody.

JAJKO- PROJEKT EDUKACYJNY (2 TYGODNIE)

Badanie wyglądu, właściwości, rodzaju jajek, dostrzeganie różnic i podobieństw w wielkości i wyglądzie ptasich jajek, zapoznanie dzieci z budową jajka i jego zastosowaniem w kuchni. wzbogacanie wiadomości dzieci na temat zwierząt jajorodnych, próby dzielenia zwierząt na grupy: ptaki, gady, owady.Kultywowanie tradycji, zwyczajów rodzinnych, np. związanych ze świętami Wielkanocy.

thumb IMG 0906

W lutym uczestniczyliśmy w warsztatach proekologicznych z cyklu „Twórczy recykling” prowadzonych przez pracownika firmy PUHP Lech.

thumb 20170309 100423

Zabawa jest naturalną potrzebą ruchu dzieci na całym świecie i jest niezbędna przedszkolakom podobnie jak sen, ubranie czy jedzenie. Jest również ważnym czynnikiem ich rozwoju: intelektualnego, fizycznego czy emocjonalnego.

WYBRAĆ ZAWÓD TRUDNA SPRAWA – DLA NAS JESZCZE TO ZABAWA

Opowiadanie o zawodach wykonywanych przez najbliższych. Dostrzeganie różnych rodzajów sklepów (spożywczy, wielobranżowy, obuwniczy, drogeria, apteka, supermarket); poznanie możliwości samodzielnego wyboru towaru.