zabki

thumb_20170531_101316Dnia 31 maja 2017 r. w naszej grupie odbyło się spotkanie z osobą niepełnosprawną - panem Wojciechem Grabowskim z Fundacji Inicjatyw Na Rzecz Osób Niepełnosprawnych „IMPULS”, któremu asystował pan Tobiasz Górski.

thumb_DSC_0168W maju nasze przedszkolaki odwiedziły Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej w Jurowcach.

NA WSI  ZAWSZE JEST WESOŁO - poznanie dorosłych i młodych zwierząt hodowanych na wsi, nazywanie ich domów, poznanie sposobów ich odżywiania; rozwiązywanie prostych zagadek, uczestniczenie w zabawach sprzyjających koncentracji uwagi; powtarzanie z pamięci krótkich wierszy, piosenek w połączeniu z ruchem.

POLSKA NASZA OJCZYZNA - rozwijanie poczucia przynależności narodowej; słuchanie wierszy, opowiadań; oglądanie zdjęć, ilustracji; poznawanie legend dotyczących powstania państwa polskiego; określanie swojego miejsca zamieszkania; rozwijanie umiejętności skupiania uwagi - słuchanie wybranych utworów muzyki instrumentalnej: określanie jej nastroju, dzielenie się swoimi wrażeniami i spostrzeżeniami po jej wysłuchaniu.

thumb 20170308 095432 Kopia

W marcu nasza grupa spotkała się z żołnierzami z 18 Białostockiego Pułku Rozpoznawczego stacjonującego w Białymstoku.

thumb DSC07248

Przedszkolaki z grupy „Żabek” 22 marca 2017r. obchodziły Międzynarodowy Dzień Wody.

JAJKO- PROJEKT EDUKACYJNY (2 TYGODNIE)

Badanie wyglądu, właściwości, rodzaju jajek, dostrzeganie różnic i podobieństw w wielkości i wyglądzie ptasich jajek, zapoznanie dzieci z budową jajka i jego zastosowaniem w kuchni. wzbogacanie wiadomości dzieci na temat zwierząt jajorodnych, próby dzielenia zwierząt na grupy: ptaki, gady, owady.Kultywowanie tradycji, zwyczajów rodzinnych, np. związanych ze świętami Wielkanocy.