PS 64 pn. „Akademia Jasia i Małgosi” w Białymstoku

PS 64

Zamierzenia dydaktyczno - wychowawcze na czerwiec.

WSZYSTKIE DZIECI NASZE - słuchanie bajek, opowiadań-wskazywanie uniwersalnych wartości takich jak: sprawiedliwość, piękno, prawda; zaznajomienie z nazwami narodowości dzieci  z różnych krajów świata, określanie miejsc ich zamieszkania, warunków klimatycznych w jakich żyją.

ZWIERZĘTA EGZOTYCZNE - swobodne improwizowanie słowne i ruchowe znanych utworów literackich; rozgrywanie gier planszowych wspierających matematyczne umiejętności; poznawanie warunków niezbędnych do rozwoju dzikich  zwierząt, dostrzeganie różnic w ich budowie i egzystencji.

GÓRY, MORZE,  LAS JEZIORO – GDZIE RODZICE NAS ZABIORĄ?- doskonalenie umiejętności wypowiedzi oraz bogacenie czynnego słownika poprzez budzenie zaciekawienia otaczającym światem (prowokowanie pytań, dostarczanie radości z odkrywania); kształtowanie postawy twórczej w kontaktach z nieznanym otoczeniem.

CZYM  POJEDZIEMY   NA WAKACJE - rozwijanie myślenia logicznego poprzez rozwiązywanie  zagadek słowno - obrazkowych; poznawanie wybranych środków transportu; różnicowanie głosów pojazdów; rytmiczne poruszanie się przy muzyce; powtarzanie rymowanek, krótkich wierszy.

WAKACYJNE RADY - zapoznanie z ważniejszymi regionami Polski; rozmowy na temat  wakacyjnego wypoczynku, utrwalenie numerów alarmowych służb ratunkowych; poznawanie sytuacji zagrażających bezpieczeństwu, sposobów ich zapobiegania oraz zasad zachowania jakich należy przestrzegać w kontaktach z nieznajomymi.

piosenka  ,,Podajmy sobie ręce”

I Chociaż świat dokoła dziwny jest i wielki,

A my tacy mali, mali jak kropelki.

Ref.  Podajmy sobie ręce

w zabawie i w piosence

w ogródku przed domem,
na łące znajomej.

Podajmy sobie ręce

przez burze i przez tęcze,

pod gwiazdą daleką,

nad rzeczką i rzeką.

1. Kiedy nagle z bajki zniknie dobra wróżka

Kiedy szary smutek wpadnie do fartuszka.

Ref.   Podajmy sobie ręce …..

III. Choć nas czasem dzielą niepotrzebne góry.

Nieskończone drogi, zachmurzone chmury.

Ref.  Podajmy sobie ręce….

słowa:  słowa:  D. Gellner    muzyka: K. Kwiatkowska

Przedszkole Samorządowe nr 64